Pasukan Kadet Bersatu Sekolah Tinggi Melaka

Pasukan Kadet Sekolah ini telah menjalankan latihan-latihan intensif dibawah pengawasan Rejimen Gerakhas Malaysia pertama pada tiap-tiap hari Sabtu. Latihan seperti kawad kaki, kawad senjata, mengenal senjata, membaca peta, ilmu medan perang diberi kepada kadet-kadet.

Perkhemahan tahunan telah diadakan di Bukit Hitam Kem Sunggala, Port Dickson, mulai 1hb. Ogos hingga 7hb. Ogos 1977, dibawah anjuran Satu Peninjau DiRaja Malaysia. Kadet-kadet dari sekolah-sekolah Negeri Sembilan dan Melaka bersama-sama menghadiri Kem Tahunan ini.

Briged Infanteri Malaysia Pertama menganjurkan Pertandingan Menembak Jatuk Piring antara pasukan-pasukan kadet di Negeri Melaka. Pasukan Kadet Sekolah Tinggi Melaka berjaya memenangi pertandingan ini. Pasukan Kadet Sekolah Tinggi Melaka terdiri daripada Sarjan Safie, Kpl Zulkifli, Kadet Ibrahim dan Kadet Ariffin.

Pasukan Kadet Sekolah ini telah mengambil bahagian dalam Perayaan Hari Kebangsaan pada tahun lalu dan pada Hari Perayaan Kelahiran TYT Yang DiPertua Negeri Melaka dan Perbarisan Kehormatan Hari Pahlawan. Pasukan Bendera Kadet juga telah bertugas di Pembukaan Kejohanan Olahraga MSSM dan Sukan JKR Melaka.

Page 100 Optimist 1977

Advertisements
This entry was posted in Optimist, Sekolah Tinggi Melaka and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s